De International Telecommunications Union (ITU)
De International Telecommunications Union werd gesticht in 1865 met als doel de telegrafiecommunicatie tussen verschillende landen te standaardiseren. De ITU maakt deel uit van de Verenigde Naties (VN of UNO) en heeft zijn zetel in Genève.
De regels van de ITU zijn vastgelegd in de RR (Radio Regulations). Dat document werd opgesteld tijdens de verschillende WARC’s (World Administrative Radio Conferences).
De RR definiëren de verschillende categorieën van gebruikers van het spectrum: de militairen, de burgerlijke gebruikers, de omroepdiensten, de ruimtetoepassingen, de maritieme dienst en de radioamateurdienst. De RR definiëren de verdeling van het frequentiespectrum onder al die diensten. De RR definiëren eveneens een aantal procedures en andere administratieve voorschriften.
Wat is het nut van de ITU voor zendamateurs?
De RR bevatten een aantal artikelen over de radioamateurdienst. In het kort:
- Het eerste artikel geeft de definitie van de radioamateurdienst: "een radiocommunicatiedienst met als doel individuele studie, communicatie en technisch onderzoek door radioamateurs, d.w.z. door personen die daartoe gemachtigd zijn en alleen belangstelling hebben voor techniek en dit op persoonlijke titel zonder winstoogmerk". Voorts wordt de satellietradioamateurdienst gedefinieerd als: "een telecommunicatiedienst waarbij gebruik wordt gemaakt van in satellieten ondergebrachte stations, met hetzelfde doel als de radioamateurdienst".
- Artikel 24 heeft betrekking op vergunningen.
- In artikel 32 worden bepaalde regels van de radioamateurdienst in detail uiteengezet, waaronder:
- Het verbod om te communiceren met een land dat een verbod op amateurradiocommunicatie heeft afgekondigd.
- De verplichting om een begrijpelijke taal of code te gebruiken, behoudens technische proeven of mededelingen van weinig belang waarvoor het gebruik van openbare telecommunicatiemiddelen niet nodig is.
- Het verbod om berichten voor derden te versturen, behalve als de overheid daar toestemming voor geeft.
- De noodzaak om een voldoende technische kwalificatie aan te tonen.
- De noodzaak voor de PTT-administratie om een maximumvermogen in te stellen.
- De noodzaak om op een stabiele frequentie uit te zenden, met een signaal dat voldoende vrij is van ongewenste straling.
- De noodzaak om zich bekend te maken met een roepnaam.
A radio communication service whose purpose is the individual study, communication and technical research by radio amateurs, i.e. by persons authorised to do so and interested only by technology and this in a personal capacity without any profit motivation.
A telecommunications service using stations deployed in satellites, with the same purpose as the radio amateur service.
In vrijwel alle landen hebben de nationale regelgevende instanties (in ons geval is dat het BIPT) de aanbevelingen van de ITU onderschreven. In België gebruikt de Minister van Telecommunicatie, op advies van het BIPT, de ITU-aanbevelingen als basis voor de reglementering van de radioamateurdienst. Het staat de minister van Telecommunicatie uiteraard vrij om aanvullende eisen en praktische richtlijnen op te leggen.
Ongeveer om de drie jaar organiseert de ITU een WRC (World Radio Conference), waar afgevaardigden van nationale regeringen gedurende enkele weken ingediende voorstellen voor telecommunicatieregelgeving bespreken. Op dit evenement wordt ook de radioamateurdienst besproken.
De laatste Wereldradiocommunicatieconferenties vonden plaats in 2019 (Egypte), in 2015 (Genève) en in 2012 (Genève). De zogenaamde Final Acts van de verschillende conferenties zijn beschikbaar op internet. Enig zoekwerk laat zien wat er voor radioamateurs is veranderd.
De volgende conferentie (WRC23) is gepland voor Dubai (Verenigde Arabische Emiraten).