De Europese Conferentie van post- en telecommunicatieadministraties (CEPT)
De Europese Conferentie van post- en telecommunicatieadministraties (CEPT) werd in 1959 opgericht door 19 landen, die in de eerste tien jaar is uitgebreid tot 26 landen. De oorspronkelijke leden waren de monopoliehoudende post- en telecommunicatieadministraties. De activiteiten van de CEPT omvatten samenwerking op het gebied van commerciële, operationele, regelgevende en technische normalisatie. Vandaag zijn 45 landen lid van de CEPT.
Onze regelgevende instantie, het BIPT, is lid van de CEPT. Op verzoek van IARU-regio 1 heeft de CEPT het probleem van de wederkerigheid van amateurradiovergunningen in de verschillende landen onderzocht en hierover twee aanbevelingen gepubliceerd. Deze kunnen als volgt worden samengevat:
- Een radioamateur die een land bezoek dat lid is van de CEPT, mag van uit dit land uitzenden door gebruik te maken van de prefix van het land gevolgd door "/" en zijn eigen roepnaam. De operator moet steeds zijn vergunning (bedieningscertificaat) met de CEPT-logo kunnen voorleggen aan de autoriteiten van het bezochte land. Dit is allemaal beschreven in de aanbeveling T/R 61-01 die initieel opgesteld is in 1985 op voorstel van de IARU. Deze aanbeveling geldt echter slechts voor verblijven van korte duur (max. drie maanden), in principe voor mobile en portabele toepassingen, bv. voor de duur van een vakantie of tijdens professionele korte verplaatsingen. Alle details bevinden zicht op de site van ERO, alsook de integrale tekst van de aanbeveling en de lijst van de landen waar deze aanbeveling geldt.
- Voor een verblijf van langere duur in een vreemd land dient de PTT-administratie een vergunning af te leveren met een roepnaam van het betrokken land. De administratie moet deze vergunning afleveren op eenvoudig vertoon van een HAREC-certificaat. De radioamateur dient geen examen af te leggen. Dit alles is beschreven in de aanbeveling T/R 61-02 die voor het eerst werd geïmplementeerd in 1990. Deze aanbeveling geldt dus voor wie zich definitief of voor langere tijd in een van de CEPT-landen wil vestigen. De aanbeveling en de betrokken landen kan je hiervoor eveneens op de ERO-website terugvinden.
De lijst van landen van de CEPT waar deze reglementeringen gelden, is de laatste jaren aangegroeid met een aantal niet-Europese landen, zoals bv. De Verenigde Staten en Israël, die eveneens T/R 61-01 toepassen.
Evolutie van de CEPT-aanbevelingen
Tijdens een vergadering van de CEPT-landen, die plaats vond te Vilnius in 2004, en als gevolg van de veranderingen die besloten werden gedurende WRC 2003, werd de CEPT-aanbeveling deels T/R 61-02 herzien en aangepast. Vanaf dan maakte men geen onderscheid meer tussen HAREC A (het certificaat met morse examen) en HAREC B (het certificaat zonder morse examen). Daarenboven werd ook de paragraaf geschrapt die de snelheid, de duur en het maximum aantal fouten bij het CW-examen vastlegde. Het programma van het theoretisch examen (elektriciteit, radio-elektronica, enz...) werd niet gewijzigd.
Heden is er dus nog alleen het HAREC-certificaat zonder verdere denominatie. De aanbeveling T/R 61-02 is erkend door meer dan 50 landen (administraties).
Let op! Het is duidelijk dat de CEPT-vergunningen alleen betrekking hebben tot het bezit en het gebruik van een radioamateurstation, en op geen enkele manier betrekking hebben op eventuele douaneverplichtingen die van toepassing zijn op de apparatuur.
Wat betekend HAREC?
HAREC staat voor Harmonized Amateur Radio Certificate. Het principe waarop de reciprociteit in het kader van de CEPT aanbevelingen is gebaseerd, is het feit dat de radioamateurs uit die landen een examen hebben afgelegd van gelijk niveau. Vandaar de idee om de examens te harmoniseren door de examenleerstof gemeenschappelijk te definiëren. De leerstof van het examen is vastgelegd in de aanbeveling T/R 61-02, en de administraties die dit volgen leveren een HAREC-certificaat af.
Sedert ca. 1986 levert het BIPT HAREC-certificaten af. Oudere certificaten van het BIPT zijn in principe gelijkwaardig. Indien je een dergelijk ouder certificaat hebt en indien je om een of andere reden een HAREC-certificaat nodig hebt kan je dat eenvoudig aanvragen aan het BIPT. Meestal zal echter uw bedieningscertificaat (zie figuur) als evenwaardig aan HAREC-certificaat worden aanvaard. In principe spreken we dus over HAREC-certificaten en CEPT-bedieningscertificaat, alhoewel ook soms de terminologie HAREC-vergunning gebruikt wordt.
Op het Amerikaanse continent bestaat een dergelijk iets, de International Amateur Radio Permit (IARP). De bedoeling is dat vroeg of laat een volledige wederkerigheid zal komen tussen HAREC en IARP.