Als radioamateur krijg je heel wat mogelijkheden om uit te zenden en zelf zendtoestellen te bouwen of aan te passen. Om dit op een veilige en verantwoorde manier te kunnen doen moet je over de nodige technische en operationele kennis beschikken en ook de van toepassing zijnde wetgeving kennen.
Daarom organiseert het BIPT radioamateur examens om na te gaan of je over de vereiste kennis beschikt. Pas nadat je geslaagd bent krijg je een bedieningscertificaat dat je toelaat om zelf uitzendingen te verrichten.
De hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad van de leerstof hang af van klasse van het bedieningscertificaat dat je nastreeft.
- De leerstof voor het behalen van het klasse C bedieningscertificaat is eerder beperkt en omvat buiten elementaire technische kennis vooral procedures en wetgeving.
- Om het klasse B bedieningscertificaat te behalen is meer technische kennis vereist en ook op de procedures wordt dieper ingegaan.
- De leerstof voor het klasse A bedieningscertificaat is op vlak van techniek nog heel wat uitgebreider. Voor het deel procedures en wetgeving is de leerstof nagenoeg identiek aan deze van het klasse B examen.
Meer informatie over de examens vind je onder de rubriek RADIOAMATEUREXAMEN.
Na het lezen van bovenstaande rijst misschien de vraag: waarom het moeilijk maken als het ook gemakkelijk gaat?
Waarom lang studeren voor het klasse A examen als je ook via het veel eenvoudigere klasse C examen een bedieningscertificaat kan verwerven?
Het antwoord is eenvoudig, voor wat hoort wat. Als houder van een klasse A bedieningscertificaat heb je heel wat meer mogelijkheden dan als houder van een klasse B bedieningscertificaat. En die heeft op zijn beurt weer mogelijkheden dan een houder van een klasse C bedieningscertificaat.
De frequentie bereiken die voor de verschillende klassen toegankelijk zijn vind je in de rubriek FREQUENTIE / VERMOGENS.
En indien je zelf zendtoestellen wil bouwen of wijzigen heb je steeds een klasse A bedieningscertificaat nodig, met een klasse B of C bedieningscertificaat is dit niet toegestaan.
Aan elkeen dus de keuze om te beslissen voor welk bedieningscertificaat men gaat.
Het grote voordeel van het klasse C bedieningscertificaat is dat men dit relatief snel en gemakkelijk kan behalen. En eenmaal dat certificaat op zak kan je al actief zijn als radioamateur terwijl je je eventueel verder voorbereidt op het klasse B of A examen.
Maar wat je keuze ook is, de UBA afdelingen bieden opleidingen aan voor de drie klassen. Een overzicht van de opleidingen die bezig zijn of in de nabije toekomst beginnen vind je in de AGENDA OPLEIDINGEN.
Bij het UBA service bureau kan je ook de handboeken kopen om je voor te bereiden op het examen en we hebben ook een online leeromgeving waar je aan de hand van oefeningen en vragen je kennis van de leerstof kan testen. Op de online leeromgeving vind je verder ook forums waar je terecht kan met eventuele vragen en heb je ook de mogelijkheid om een proefexamen af te leggen.
Een buitenbeentje bij de opleidingen zijn de morse cursussen die nog regelmatig gegeven worden. Alhoewel de morse kennis sinds 2004 geen deel meer uitmaakt van het examen wordt deze mode nog veel gebruikt door radioamateurs en is er nog vraag naar opleidingen hiervoor. De UBA mag ook in opdracht van het BIPT een morse examen afnemen en bij houder van een klasse A bedieningscertificaat voegt het BIPT na slagen in dit examen de vermelding van de morse kennis toe op het bedieningscertificaat.
Opleidingen in de UBA secties
Ben je op zoek naar een opleiding?
Hier vind je een overzicht van de opleidingen die bezig zijn of binnenkort starten:
Voor meer informatie over de verschillende soorten opleidingen klik je op een van de links hieronder:
UBA secties
Klik hier voor meer informatie over de hulpmiddelen die ter beschikking staan van UBA secties die opleidingen geven