Een combinatie van radiotechniek en sport
ARDF staat voor Amateur Radio Direction Finding. Het is ook bekend als radio-oriëntatie of, meer populair, als "vossenjacht" en is verwant aan oriëntatiecross. In België wordt het vooral beoefend door radioamateurs en personen uit hun omgeving.
Het doel is om zo snel mogelijk 5 "bakens" (radiozenders met laag vermogen) op te sporen met behulp van een ontvanger met een richtingsgevoelige antenne. Verder mag men gebruik maken van kaart en kompas. Maar het gebruik van GPS is uit den boze. Het hele gebeuren is te voet, wat voor een sportieve component zorgt.
De uitslag wordt bepaald door het aantal opgespoorde bakens, bij een gelijk aantal bakens wordt naar de looptijd gekeken.
Om een eerlijk verloop van de training te waarborgen is de deze individueel en starten er om de 5 minuten enkele (1 tot 5) deelnemers. De startvolgorde wordt door loting bepaald.
Een goede lichamelijke conditie is een pluspunt, maar je resultaat zal toch in eerste instantie bepaald worden door je technische vaardigheid: snel en juist gebruik van je ontvanger, nauwkeurige peilingen uitvoeren, goed inschatten van afstanden op basis van de veldsterktes. Verder kan je mits goed gebruik van kaart en kompas de beste looproute (of wandelroute) kiezen. Pas op de derde plaats komt het loopvermogen.
De afstand (kortste weg van de start via de 5 bakens naar de aankomst) bedraagt in België meestal 4 tot 6 km. Bij internationale trainingen kan dit oplopen tot 10 km.
De ARDF bakens werken op 80 meter of op 2 meter. De propagatie van de radiogolven en ook de peiltechniek zeer verschillend voor beide banden. Over het algemeen is 80 meter de meest geschikte band om met ARDF te beginnen.
Sportief of ontspannend?
Heb je zin in een flinke wandeling in een gezonde omgeving? Ook dan is ARDF iets voor u.
Gelijktijdig met elke ARDF training is er steeds een recreatieve ARDF activiteit. Hierbij zijn er maar twee regels:
- het verloop van de training niet beïnvloeden (de deelnemers niet helpen, maar ook niet hinderen)
- op tijd aan de aankomst zijn (zodat de inrichter zich niet ongerust maakt).
Wie dat wil mag deelnemen in groep, met andere radioamateurs of met familie of vrienden.
Recreatieve ARDF is ook geschikt om je eerste stappen op ARDF gebied te zetten. Je kan samen met enkele ervaren "jagers" het terrein op. Ze zullen je graag de knepen van het vak leren.
Internationaal
ARDF is relatief onbekend bij ons, dit in tegenstelling tot de landen in het noorden en oosten van Europa evenals in China en Japan. Ook in de VS is ARDF een populaire ham-activiteit aan het worden.
Jaarlijks zijn er één of meer internationale trainingen. Om de twee jaar is er een wereldkampioenschap en in de tussenliggende jaren zijn er regionale (continentale) kampioenschappen. Op de meeste van deze Open Games is er ook een UBA team aanwezig. Internationale zijn er verschillende categorieën, afhankelijk van leeftijd en geslacht.
Eens proeven?
De toestellen die gebruikt worden voor ARDF zijn zeer specifiek. Ze zijn licht, compact en de gevoeligheid kan over een zeer groot bereik geregeld worden.
Om eens te "proeven" van ARDF moet je echter niet meteen zo'n toestel kopen of bouwen. De meeste regelmatige deelnemers hebben een reservetoestel dat ze graag eens uitlenen. Neem voor alle zekerheid vooraf contact op met de inrichter. Die zorgt er voor dat er een toestel voor u ter beschikking is.
Wil je meer info bezoek dan zeker ARDF.be.